Hjertepatienter vilde med kosttilskud som fiskeolie og Q10


Q10Det er ikke kun raske mænd og kvinder, der vælger at skrue op for vitaminerne gennem kosttilskud i det daglige madindtag, også især bandt hjertepatienter er det blevet populært, især med fiskeolie og Q10.

En undersøgelse fra 2011 foretaget af Hjerteforeningen viser, at flere end hver anden hjertepatient i Danmark vælger at tage kosttilskud som for eksempel fiskeolie, Q10 eller biloba, som supplement til deres medicinske behandling. Undersøgelsen har resulteret i, at Hjerteforeningen har sammensat en liste og guide over hvilke kosttilskud og naturlægemidler der egner sig til patienter med hjertelidelser, hvor fiskeolie og Q10, er blandt de mest populære.

Behov for kosttilskud

Baggrunden for undersøgelsen var, at Hjerteforeningen ofte modtager en masse henvendelser fra hjertepatienter, der gerne ville vide, hvilke kosttilskud de kan tage som velfungerende supplement til deres anden behandling. Og hvordan kan det så være, at kosttilskud som fiskeolie og Q10 er særligt populære?

Grunden til at et kosttilskud som Q10, som jo blandt andet findes i fiskeolie, er blandt de mest populære kosttilskud til hjertepatienter er, at Q10 er særligt godt mod hjertesvigt. Coenzymet Q10 går på latin også under navnet Ubiquinon, der angiver at stoffet forekommer overalt i naturen.             Q10 er et kosttilskud som hverken er vitamin eller mineral, men derimod et co-enzym som mennesket selv kan danne, men som oftest tilføjes via kost som for eksempel fiskeolie.

Man får automatisk Q10 tilført som kosttilskud via kosten, da den, udover i fiskeolie, også findes naturligt i nødder, bælgfrugter, spiseolier og visse kornprodukter.

Sørg for at få din fiskeolie og Q10 gennem kosttilskud

Da det kan være svært at fastlægge en anbefalet dosis af både fiskeolie og Q10 i sin daglige kost, kan det være en rigtig god idé at sikre det gennem indtag af kosttilskud. Man er endnu ikke helt sikker på, hvor meget Q10 man skal have pr. dag, men man mener, at det ligger i størrelsesordenen fire til seks milligram per dag. Ved at tage Q10 som kosttilskud, skal du ikke bekymre dig om, om du har fået nok gennem fiskeolie, nødder eller bælgfrugter.

For hjertepatienter anbefales det, at tage kosttilskud som Q10 eller fiskeolie, da det forebygger hjertesvigt og derudover er et godt supplement til behandling af åreforkalkning. Derudover kan kosttilskud som fiskeolie og Q10 være med til at modvirke de muskelsmerter der er forsaget af behandling med kolesterolsænkende medicin (statiner).

Fiskeolie som kosttilskud hjælper mod det meste

Udover at bruge fiskeolie eller Q10 mod ovennævnte lidelser, er det fiskeolie i sin rene form også godt mod en række andre dårligdomme. Fiskeolie som kosttilskud er generelt godt som supplement i behandlingen og forebyggelse af hjertekarsygdomme. Derudover får det også en stjerne i bogen over gode kosttilskud, hvis du lider af leddegigt, tarmbetændelse eller andre betændelsessygdomme.

Og hvad er det så at forskningen i kosttilskud som fiskeolie (hvoraf Q10 blandt andet kommer) siger? I Hjerteforeningens forskning viser det sig blandt andet, at man ved at indtage ca. 1.000 mg fiskeolie dagligt, eller ved at indtage et fiskemåltid flere gange ugentligt, kan reducerer risikoen for pludselig hjertedød samt for et nyt hjerteanfald hos hjertepatienter markant.

Derudover er fiskeolie, eller for den sags skyld Q10, lidt er af et vidunder når det kommer til kosttilskud, da det kan hjælpe på alt fra stabilisering af blodsukkeret hos diabetikere til at nedsætte risikoen for hjerterytmeforstyrrelser hos hjertepatienter.

Det er altså værd at overveje at tage fiskeolie eller Q10 som kosttilskud, hvis ikke du er glad for fisk, for at sikre dit indtag.

 


Sorry, comments are closed!